Overzicht highlights 2020

 • Veel interesse voor oriëntatiebijeenkomst Bravis ziekenhuis

  Laagdrempelig, persoonlijk contact, snelle interactie... zomaar enkele pluspunten van de oriëntatiebijeenkomst die Bravis op 11 januari organiseerde in de zoektocht naar verpleegkundigen. Het initiatief is beslist voor herhaling vatbaar, ook voor andere functies!

 • NIAZ-accreditatie is officieel behaald

  Het Bravis ziekenhuis kreeg vrijdag definitief de bevestiging dat de NIAZ-Qmentum-accreditatie is toegekend. De officiële uitreiking van het certificaat vindt plaats op maandag 11 februari en voor de medewerkers was er koffie met gebak.

 • Kinderartsen fietsen voor KiKa tijdens Cyclesensation

  Vijf kinderartsen hebben op zaterdag 2 februari drie uur lang gefietst voor Stichting  KiKa tijdens Cyclesensation in de St. Jan in Roosendaal. Deze spinningmarathon werd voor de tiende keer georganiseerd door Team Doelbewust, om geld bij elkaar te verzamelen voor aan kanker gerelateerde doelen. De opbrengst van het Kidsblok doneert Team Doelbewust aan Stichting Kinderen Kankervrij (KIKA).

 • Bravis ziekenhuis is regionaal FH-expertisecentrum

  Het Bravis ziekenhuis is sinds kort een regionaal expertisecentrum op het gebied van Familiaire Hypercholesterolemie. Hier worden mensen met een erfelijk verhoogd cholesterol onderzocht en behandeld door een gespecialiseerde FH-consulent en een internist-vasculair geneeskundige.

 • Felicitaties bij overhandiging NIAZ-certificaat

  Ellen Joan van Vliet, directeur van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ), kwam maandag 11 februari persoonlijk naar Roosendaal om het certificaat te overhandigen. Zij feliciteerde het ziekenhuis met het mooie resultaat.

 • Zij beoordelen samen MRI-scans van het hart

  “Dit is het enige onderzoek waarbij je echt beweging ziet." Onder deze kop vertellen radioloog Elmer Naaktgeboren en cardioloog Alexander Bol in een eerder verschenen artikel in de Bravis tabloid over de MRI-scan van het hart. Bijzonder is dat de specialisten de beelden samen beoordelen.

 • Log in op het vernieuwde MijnBravis!

  14 maart ging een nieuwe versie van MijnBravis, het patiëntenportaal van Bravis, live. Patiënten kunnen nu meer onderdelen van het medisch dossier inzien. Ook is de look & feel vernieuwd, worden uitslagen al na 7 dagen getoond en kun je inloggen vanaf elk mobiel apparaat. In MijnBravis kunnen patiënten ook afspraken bekijken en online vragenlijsten invullen voor een behandeling.

 • Leuke afleiding in wachtruimte gipskamer

  Met twee vrolijke spelpanelen is de wachtruimte bij de gipskamer in Roosendaal opgefleurd. Ze bieden de jeugdige patiëntjes bovendien wat afleiding voor wat er komen gaat! De wandspellen zijn geschonken door Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis.

 • Muziekvoorziening op dagbehandeling Oncologie Centrum

  De behandeling die patiënten op de dagbehandeling van het Oncologie Centrum krijgen, neemt vaak uren in beslag. Uit gesprekken met patiënten bleek dat er grote behoefte is aan achtergrondmuziek. Het zorgt voor ontspanning en afleiding tijdens de behandeling. 

 • Prins Carnaval Roosendaal op bezoek in Bravis

  Markus I en zijn gevolg, nar Malou en sjampetter Rinus, bezochten zaterdag 23 februari traditiegetrouw het ziekenhuis in Roosendaal. Ze waren in het gezelschap van de RAC-boeren die fruitmandjes meebrachten voor alle patiënten in het ziekenhuis. Daarmee geven zij carnaval in Roosendaal een sociaal gezicht. Een prachtige traditie. Na het officiële ontvangst door bestuurslid Bianka Mennema bezochten zij diverse verpleegafdelingen.

 • Bezoek 50PLUS-partij aan Bravis ziekenhuis

  Op 25 februari bracht een afvaardiging van de politieke partij 50PLUS een bezoek aan het Bravis ziekenhuis Roosendaal. Zij kregen een rondleiding in het Oncologie Centrum en spraken met Hans Ensing (voorzitter Raad van Bestuur) en Richard Pal (voorzitter medische staf) over de ontwikkelingen binnen ons ziekenhuis.

 • Prins Nilles III bezoekt Bravis Bergen op Zoom

  Tijdens carnaval trekken delegaties van diverse carnavalsverenigingen door de ziekenhuizen in Roosendaal en Bergen op Zoom om opgenomen stads- of dorpsgenoten te bezoeken. Vandaag werd er in de centrale hal van Bergen op Zoom een mooi dweilfeestje gevierd met Prins Nilles III en zijn gevolg.

 • Enthousiaste reacties op co-sleeper

  Soms zijn er geen technische hoogstandjes of ingewikkelde medische oplossingen nodig, maar volstaat een simpel én inventief idee om het verblijf in het ziekenhuis net iets aangenamer te maken. De co-sleeper, die moeder en kind in het Bravis Moeder & Kindcentrum letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar brengt, is daar het perfecte voorbeeld van.

 • Ik Zorg oriëntatiebijeenkomst

  Op vrijdag 15 maart vond de gezamenlijke ‘Ik Zorg oriëntatiebijeenkomst’ van Bravis, TWB, Groenhuysen en tanteLouise plaats. Geïnteresseerden konden kennismaken met de verschillende werkvelden in de zorg, op speeddate gaan bij de organisatie van hun keuze en meedoen met verschillende workshops.

 • Bravis ziekenhuis 3e positie Vernet Health Ranking

  Het Bravis ziekenhuis is op de derde plaats geëindigd in de Vernet Health Ranking. Vernet is een organisatie die de verzuimcijfers van de branche analyseert en met elkaar vergelijkt. Zo kun je als organisatie zien hoe je het doet in vergelijking tot soortgelijke organisaties. In deze ranking is 80% van de Nederlandse ziekenhuizen meegenomen.
  Dit is de eerste keer sinds de fusie dat het Bravis ziekenhuis weer in de top 3 van deze ranking staat. Hoewel het verzuim steeg, trad richting het einde van het jaar een verbetering op in de cijfers. Al met al doen we het dus beter dan de meeste andere organisaties in onze branche.

 • Pijncentrum: voortaan alles onder één dak

  Op dinsdag 26 maart werd het nieuwe Pijncentrum in Bravis Roosendaal in gebruik genomen. De loper lag uit, de champagne stond klaar en onder enthousiaste bijval van de collega's knipten verpleegkundig specialist Plony Stroo en assisterende pijnverpleging Thera Rolleman het rode lint door.

 • Ook zin in een kopje cappuccino?

  Het assortiment warme dranken in de koffieautomaten wordt uitgebreid. Binnenkort kunnen patiënten en bezoekers genieten van een kopje cappuccino en warme chocolademelk. Een mooi gebaar van gastvrijheid voor patiënten én medewerkers! Alle apparaten worden gefaseerd uitgebreid met deze mogelijkheid.

 • Bravis ziekenhuis kiest voor Bulkenaar

  De Raad van Bestuur heeft vandaag de voorgenomen locatie voor de nieuwbouw van Bravis bekendgemaakt. Na een zorgvuldig selectieproces op basis van een reeks criteria en intensief overleg met veel belanghebbenden kiest Bravis voor locatie Bulkenaar in de gemeente Roosendaal.

 • Winnende idee AMX-week voor Bravis

  De winnaar van de AMX week is bekend! Vorige week startten drie studententeams bij Bravis met hun challenge. Het AMX-team dat aan het eind van de week door Bravis werd uitgeroepen als winnaar, ging er later die dag ook met de eerste prijs van alle AMX inzendingen vandoor! Wat het idee van de vier Avans studenten was?

 • Twee Koninklijke onderscheidingen

  Op de dag vóór Koningsdag zijn tijdens de lintjesregen twee (oud)medewerkers van Bravis onderscheiden! Joke de Kock-Suijkerbuijk, medewerker Bloedafname en Han Hazendonk, oud-voorzitter van de Cliëntenraad van het toenmalige Lievensberg ziekenhuis, zijn beide benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Bravis ‘Prostate Center of Excellence' dankzij nieuwe MRI

  Eind april zijn in Roosendaal de eerste patiënten onder de 3.0T MRI-scanner gegaan. De nieuwe MRI is een technisch hoogstandje en biedt een grote meerwaarde voor de diagnose van onder andere prostaatkanker. Twee radiologen en twee radiologisch laboranten zijn hiervoor opgeleid in het Radboudumc Expertisecentrum.

 • Bravis en ZorgSaam: onderzoek integratie klinische chemie

  Op 3 mei hebben de Raden van Bestuur van Bravis en ZorgSaam een intentieverklaring ondertekend om de mogelijkheden tot integratie te onderzoeken van de vakgroepen klinische chemie én de laboratoria van beide ziekenhuizen.

 • Wereldprimeur KCHLT

  Het Klinisch Chemisch Laboratorium in Bergen op Zoom heeft eind vorig jaar als een van de eerste ziekenhuizen ter wereld de nieuwste robotstraat van de firma Beckman Coulter in gebruik genomen. Deze wereldprimeur is het gevolg van jarenlange intensieve samenwerking.
   

 • Donatie maakt boekjes over laatste levensfase mogelijk

  Het Netwerk Palliatieve zorg kreeg maandag 13 mei opnieuw een donatie van Stichting Team Doelbewust. Met deze schenking financierde het netwerk een hulpboekje voor mensen in de laatste fase van hun leven.

 • Bravis Revalidatie is erkend ALS zorgnetwerk

  Het landelijke ALS Centrum lanceerde in 2019 het nieuwe ‘ALS zorgnetwerk’-keurmerk. Het Bravis revalidatieteam is erkend als ‘ALS behandelteam’ en mag voortaan dit nieuwe keurmerk dragen. Het keurmerk is onderdeel van het project ‘Kwalitatief goede ALS behandelteams’ en wordt uitgevoerd door Spierziekten Nederland, het ALS Centrum Nederland, ALS Patients Connected en de VRA-werkgroep NMA. Een mooie erkenning van onze zorg!

 • Anesthesie stapt over op nieuwe apparatuur

  Eind mei zijn de OK’s in Roosendaal en Bergen op Zoom voorzien van de nieuwste anesthesieapparatuur. “Het draait allemaal om veiligheid,” vertelt Ron van Tilburg, anesthesie- medewerker, die zichtbaar blij is met de nieuwe aanwinst. “Voorheen hadden we in totaal vijf verschillende types apparatuur op onze twee locaties. Bij het ene apparaat verricht je een handeling met een knop, bij het andere moet je voor dezelfde handeling een schakelaar omzetten. Dat is niet alleen onhandig, maar ook foutgevoelig.”

 • Bobbi Eden te gast in Moeder & Kindcentrum

  In mei ging een nieuw seizoen van de TLC-serie ‘Bevallen met…’ van start. Hierin draaien BN’ers mee met verloskundigen en maken ze bevallingen van begin tot einde mee. In de eerste aflevering was realityster Bobbi Eden getuige van een badbevalling in het Bravis Moeder & Kindcentrum bij. De bevalling vond plaats onder leiding van een verloskundige van de praktijk Verloskundigen Zuid-Westhoek.
   

 • Kinderrevalidatieteam zet handenpoli op in Mytylschool

  Het Bravis kinderrevalidatieteam, dat gedetacheerd is op de Mytylschool in Roosendaal, is altijd in ontwikkeling. Zo heeft het team het afgelopen jaar hard gewerkt aan het opzetten van een handenpoli voor kinderen met cerebrale parese. Veel kinderen met deze aandoening hebben aan één of beide handen een beperkte handfunctie. Ze hebben vaak hebben zij baat bij (functionele) oefentherapie en/of spalktherapie, maar soms wordt de cerebrale parese ook behandeld met een operatie of het inspuiten van botuline in combinatie met oefentherapie en een handspalk.

 • Digitale overdracht ontslagbrief voor patiënten

  De tijd dat een patiënt na een verblijf in het Bravis ziekenhuis de eigen ontslagbrief meekrijgt voor het verpleeghuis, verzorgingshuis of thuiszorgorganisatie is vanaf nu voorbij.
  De verpleegkundige overdracht komt voortaan vanuit het elektronisch patiëntendossier (HiX) van het Bravis ziekenhuis automatisch terecht in de Elektronische Cliënten Dossiers (ECD’s) van Thuiszorg West-Brabant, tanteLouise en Groenhuysen. Binnenkort zal dit ook het geval zijn bij Surplus.

 • Primeur voor apotheek Bravis

  De instellingsapotheek van Bravis heeft als eerste in Nederland de nieuwe poliklinische apotheekmodule van Chipsoft in gebruik genomen. Een primeur!

 • Zorgmarkt Orthopedie

  'Kijk en beleef!' Dat was het thema van de Zorgmarkt die de vakgroep Orthopedie woensdag 19 juni van 14.00 uur tot 16.00 uur op route 27 heeft georganiseerd. Er was van alles te zien en te beleven. Bezoekers konden met een echo ontdekken hoe hun pols eruit ziet en zelf een kijkoperatie uitvoeren.

 • Ziekenhuis-CJG schakel tussen Bravis en Jeugdhulpverlening

  Het ziekenhuis-CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) is een nieuwe, laagdrempelige voorziening voor jongeren en ouders met vragen over opgroeien en opvoeden. Sinds 1 juni zijn de negen gemeenten van West-Brabant West gestart met een ziekenhuis-CJG in het Bravis ziekenhuis. Het ziekenhuis-CJG is een schakel tussen de kinderartsen van het Bravis ziekenhuis en Jeugdhulpverlening in samenwerking met de Jeugdgezondheidszorg.

 • Bravis neemt deel aan landelijke DigiD pilot

  Onlangs zijn op beide locaties van het ziekenhuis DigiD Servicezuilen geplaatst. Met deze zuil kunnen patiënten hun DigiD nog beter beveiligen. Dit doen ze door een eenmalige controle uit te voeren met hun identiteitsbewijs.

 • Weer op de been door een 3D heupimplantaat

  Dankzij nieuwe technieken zijn soms zeer moeilijke heupproblemen toch op te lossen. Een mooi voorbeeld is de behandeling van de 71-jarige patiënt die een jaar lang moest functioneren zonder heup. Met behulp van 3D-geprinte heupimplantaten zorgde orthopedisch chirurg Stan Bell ervoor dat de patiënt letterlijk weer snel op de been was.

 • Tweede Kamerlid brengt werkbezoek aan Bravis

  Joba van den Berg, Tweede Kamerlid voor het CDA, bracht maandag 1 juli samen met lokale partijen een werkbezoek aan het Bravis ziekenhuis om bij te praten over de nieuwbouwplannen van het ziekenhuis.

 • Pilot digitale gegevensuitwisseling tussen Bravis en ZRTI

  Deze maand is een pilot gestart om radiologiebeelden digitaal te versturen vanuit het Bravis ziekenhuis naar het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) via een ‘XDS-koppeling'. Een XDS-koppeling staat voor een beveiligd digitaal netwerk om medische documenten en beelden te kunnen uitwisselen tussen zorginstellingen. Voor de zekerheid en veiligheid worden tijdens deze pilot, naast de digitale verzending, alle beelden ook nog zoals gebruikelijk op dvd’s gezet.

 • Patiënten voorlichten met 3D printer

  Bravis is een van de eerste ziekenhuizen die aan de slag gaan met 3D prints om patiënten beter voor te lichten. Harry Jan Raad, gipsverbandmeester van de afdeling Orthopedie, had de eer om samen met enkele orthopedisch chirurgen de 3D printer in ontvangst te nemen. De printer is geschonken door de Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis.

 • Start patiëntenvervoer door vrijwilligers in Bergen op Zoom

  Onlangs hebben vrijwilligers in Bergen op Zoom een enthousiaste start gemaakt met de dienst Patiëntenvervoer. Deze vrijwilligers brengen patiënten van hun kamer naar onderzoek- of behandelafdelingen (bijvoorbeeld poliklinieken of OK) en weer terug. Daarmee ondersteunen zij onze Bravis professionals. In Roosendaal wordt dit al enkele tientallen jaren ingezet. Lia Koeken, al vele jaren verantwoordelijk voor de coördinatie van het patiëntenvervoer Roosendaal, heeft deze dienst nu ook in Bergen op Zoom opgestart. 

 • Samen beslissen bij behandelkeuze prostaatkanker

  Het EMBRAZE Kankernetwerk - waarvan het Bravis ziekenhuis een van de partners is - ziet ‘samen beslissen’ als belangrijk thema om kwaliteit van zorg te verbeteren. Maar hoe maak je als arts en patiënt samen de beste keuze? Daarvoor zet Bravis, samen met vier andere ziekenhuizen, de keuzehulp prostaatkanker van ZorgKeuzeLab in.

 • Sneller patiëntenvervoer tussen locaties Bravis ziekenhuis

  Stabiele, niet-spoedeisende patiënten kunnen voortaan met speciaal zorgvervoer sneller van de ene Bravislocatie naar de andere worden gebracht. Zo blijven ambulances beschikbaar voor patiënten die met spoed medische hulp nodig hebben.

 • Consultteam Geriatrie aan de slag op alle afdelingen

  Bij ziekenhuisopname vormen oudere patiënten een kwetsbare groep. Ze lopen een hoger risico op complicaties die ertoe kunnen leiden dat ze zich in het dagelijks leven minder zelfstandig kunnen redden. Sinds 23 september probeert het consultteam Geriatrie (vermijdbaar) functieverlies als gevolg van ziekenhuisopname te voorkomen.

 • (Inspiratie)Reis naar Chicago

  In het kader van Ons ziekenhuis van morgen zijn in september vijf verpleegkundigen vertrokken naar Chicago. Zij maken deze reis om te zien wat we kunnen leren van de Magnet-ziekenhuizen in Chicago. Naast presentaties over het Magnet-systeem liepen ze ook mee met verpleegkundigen tjdens hun dagelijkse werkzaamheden. 

 • Vrijwilligers beter herkenbaar

  Een groot deel van de ruim 220 vrijwilligers in het ziekenhuis krijgt nog dit jaar een Bravis sjaaltje of stropdas uitgereikt. Hierdoor zijn ze voor patiënten en bezoekers beter herkenbaar als Bravismedewerkers én leveren ze een positieve bijdrage aan de uitstraling van het ziekenhuis!

 • Opname vanaf 1 oktober te zien in MijnBravis

  Vanaf 1 oktober kunnen patiënten die opgenomen zijn in het Bravis ziekenhuis hun hoofdbehandelaar, dagprogramma, medicatie, ontslagdatum en uitslagen van onderzoeken inzien in ‘Opname’ van MijnBravis. Patiënten weten daardoor tijdens hun verblijf in het ziekenhuis beter wat ze kunnen verwachten.

 • Team Bravis weer in actie voor SGOrun

  Op zaterdag 21 september klonk het startschot voor de vierde editie van de SGOrun: een sponsorestafetteloop waarbij teams van deelnemende ziekenhuizen uit heel Nederland over een afstand van minimaal 75 km van hun eigen SEH naar een andere SEH lopen. Ook team Bravis was weer van de partij! 

 • Bravis stapt over op digitale recepten

  Vanaf vandaag versturen artsen van het Bravis ziekenhuis alle poliklinische recepten digitaal via het Landelijk Schakel Punt (LSP). Patiënten kunnen zo een recept veilig naar een apotheek van eigen keus laten sturen.

 • Polikliniek Kindergeneeskunde ontvangt digitale leestafel

  In de wachtruimte van de polikliniek Kindergeneeskunde in Bergen op zoom staat sinds kort een digitale leestafel. Tijdens het wachten kunnen kinderen samen met hun ouders op de beeldschermen een filmpje kijken of een spelletje spelen. Ook kunnen ze hierop meer informatie vinden over bepaalde onderzoeken of diagnoses. 

 • Fabiolaflat gesloten: het einde van een tijdperk

  Alle medewerkers van de locatie Bergen op Zoom én alle nieuwe medewerkers sinds de fusie zijn in de Fabiolaflat in Bergen op Zoom geweest. Met het vertrek van HRM en Finance & Control uit dit gebouw sluit het Bravis ziekenhuis een hoofdstuk af. 

 • Nieuwe film over Bravis ziekenhuis

  Het Bravis ziekenhuis heeft een nieuwe bedrijfsfilm. Hierin is een hoofdrol neergelegd voor enkele collega's en patiënten uit het ziekenhuis. Met passie vertellen zij wat 'Samen word je beter' voor hen betekent.

 • Bravis zet VR bril in op operatiekamers

  Maar liefst 70% van de kinderen is bang voor de OK. Dankzij drie nieuwe Virtual Reality (VR) brillen kunnen medewerkers van het Bravis ziekenhuis die angst wegnemen met een leuke video. Dit geeft veel voordelen; zo herstellen kinderen zonder angst sneller en ervaren ook ouders minder stress. De aanschaf is mede mogelijk gemaakt door een schenking van Golfvereniging de Stok aan Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis.

 • KinderAdviesRaad presenteert zich op landelijke bijeenkomst

  Als kind jezelf presenteren voor een grote groep leeftijdgenoten: je moet het maar durven! De leden van de KinderAdviesRaad (KAR) van Bravis deden dat met verve op de landelijke KinderAdviesRaden dag, een initiatief van Kind & Ziekenhuis. Die werd zaterdag 16 november gehouden in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

 • Digitale overdracht patiëntgegevens

  Een digitaal platform waar vraag en aanbod samenkomen. Zo beschrijft informatieadviseur Marc Verkerke het systeem dat Bravis gebruikt om zorginformatie over te dragen naar verpleeghuizen en thuiszorg. Een methodiek waarmee de regio flink voorop loopt en zelfs één van de eerste is in ons land. Een werkwijze die voor iedereen, van patiënt tot zorginstantie, tijdswinst oplevert. En dat is lang niet het enige voordeel.

 • Ad Melkert bekijkt DigiTuin Bravis ziekenhuis

  NVZ-voorzitter Ad Melkert nam maandag 2 december een kijkje bij het Bravis ziekenhuis. Tijdens de ontmoeting met de Raad van bestuur stond onder meer een bezoek aan de DigiTuin in  Roosendaal op het programma.

 • Rwanda: Samenwerking versterken

  In oktober zijn medewerkers van de Bravis-afdeling Revalidatie en de Mytylschool in Roosendaal naar Rwanda (Oost-Afrika) afgereisd om de samenwerking te versterken. Centraal stond de vraag: kunnen we gezamenlijk een project ondersteunen in het kader van maatschappelijke professionalisering en persoonlijke ontwikkeling?

 • Bravis rond met alle zorgverzekeraars

  Het Bravis ziekenhuis heeft met alle zorgverzekeraars een contract voor het jaar 2020 afgesloten. Wanneer een zorgverzekeraar een contract heeft met het Bravis ziekenhuis, krijgt de patiënt de zorg (met aftrek van het eigen risico) maximaal vergoed en kunnen patiënten bij het Bravis ziekenhuis terecht voor zorg die via de basisverzekering vergoed wordt.