Anesthesie stapt over op nieuwe apparatuur

Eind mei zijn de OK’s in Roosendaal en Bergen op Zoom voorzien van de nieuwste anesthesieapparatuur. “Het draait allemaal om veiligheid,” vertelt Ron van Tilburg, anesthesie- medewerker, die zichtbaar blij is met de nieuwe aanwinst. “Voorheen hadden we in totaal vijf verschillende types apparatuur op onze twee locaties. Bij het ene apparaat verricht je een handeling met een knop, bij het andere moet je voor dezelfde handeling een schakelaar omzetten. Dat is niet alleen onhandig, maar ook foutgevoelig.”

Veiligheid voorop

Omdat de veiligheid van de patiënt altijd voorop staat, startte Van Tilburg twee jaar geleden samen met enkele collega’s het traject dat tot de vervanging leidde. Ze schreven een aanbesteding uit en voerden gesprekken met verschillende leveranciers. De uiteindelijke keuze viel op GE Healthcare.

Portable systeem

“We zijn het eerste ziekenhuis dat de ‘Carescape One’ van GE gaat gebruiken. Dat is een portable bewakingsunit die pas sinds kort wordt geleverd. Een portable bewakingssysteem was een van onze primaire eisen. Zo gaat er nooit meer een patiënt onbewaakt over de gang. In Bergen op Zoom hadden we dit nog niet,” aldus Ron. Groot voordeel is dat de apparatuur makkelijker in gebruik is, dus de trainingen die GE Healthcare aan medewerkers geeft, worden eenvoudiger. “Ook dat komt de veiligheid ten goede.” 

Trots

De collega's van de afdelingen Medische Technologie en I&A troffen alle voorbereidingen voor de nieuwe apparatuur. Dat gaat van data die in het systeem HIX moet kloppen tot het aanleggen van kabels en verbindingen. Eind mei zijn zowel Roosendaal als Bergen op Zoom overgestapt op de nieuwe apparatuur. Ron: “We zijn trots op het mooie resultaat van dit project!”