Kinderrevalidatieteam zet handenpoli op in Mytylschool

Het Bravis kinderrevalidatieteam, dat gedetacheerd is op de Mytylschool in Roosendaal, is altijd in ontwikkeling. Zo heeft het team het afgelopen jaar hard gewerkt aan het opzetten van een handenpoli voor kinderen met cerebrale parese. Veel kinderen met deze aandoening hebben aan één of beide handen een beperkte handfunctie. Ze hebben vaak hebben zij baat bij (functionele) oefentherapie en/of spalktherapie, maar soms wordt de cerebrale parese ook behandeld met een operatie of het inspuiten van botuline in combinatie met oefentherapie en een handspalk.

Handspalk heeft positief effect

Om de hand(en) te ondersteunen én om de hand beter in te kunnen zetten, wordt regelmatig een handspalk aangemeten. Dit heeft vaak een positief effect. Kinderen kunnen dan bijvoorbeeld zelf een rits dichtmaken of een schoenveter vastdoen, een drinkbeker vasthouden of werken op een tablet. Ook kinderen met andere aandoeningen, zoals een (progressieve) spierziekte, hebben baat bij een handspalk en eventueel spalktherapie. Daarmee kunnen bijvoorbeeld dwangstanden of standsveranderingen van een gewricht of lichaamsdeel worden voorkomen.

Samenwerking

Vanuit het kinderrevalidatieteam trekken ergotherapeuten Renato Corrias en Maaike Bellemakers de kar van de handenpoli. Zij werken hierbij nauw samen met de kinderrevalidatiearts, collega-(hand)ergotherapeuten, kinderfysiotherapeuten en sinds enige tijd ook met OIM Orthopedie.

Belangrijk voor het kind

Senior orthopedisch adviseur Jaswant Koendjbiharie van OIM draait regelmatig een spreekuur waarbij er gegipst wordt, nadat onderzoek is gedaan en beleid is bepaald. In overleg met ouders en de betrokken ergotherapeut bekijken zij wat belangrijk is voor het kind en wat praktisch mogelijk en wenselijk is. Er wordt een comfortabele siliconen handspalk gemaakt, waarmee het kind functioneel meer mogelijkheden krijgt én vaak ook standsverandering van de pols en/of hand wordt voorkomen.