Bravis neemt deel aan landelijke DigiD pilot

Onlangs zijn op beide locaties van het ziekenhuis DigiD Servicezuilen geplaatst. Met deze zuil kunnen patiënten hun DigiD nog beter beveiligen. Dit doen ze door een eenmalige controle uit te voeren met hun identiteitsbewijs.

De komende jaren verandert er een hoop op het gebied van inloggen met DigiD. Voor steeds meer digitale diensten is veiligere manier van inloggen vereist. Dit geldt ook voor medische dossiers. Daarom doet Bravis mee aan een landelijke pilot om veiligere inlogmethoden te stimuleren.

DigiD servicezuil 

De nieuwe inlogmethode is in te stellen op de DigiD servicezuil. De servicezuil leest - met een NFC-lezer - de gegevens op het identiteitsbewijs uit. Dit is te vergelijken met een balie waar een patiënt zich moet kunnen identificeren, voordat ze verder worden geholpen. Het toevoegen van een ID-check biedt het hoogste betrouwbaarheidsniveau van DigiD.

Landelijke pilot 

De twee DigiD servicezuilen bij Bravis zijn onderdeel van de in de totaal twaalf geplaatste zuilen op meerdere locaties in het land. De pilot loopt vanaf juni 2019 voor maximaal drie maanden. Iedereen met een DigiD-account mag gebruik maken van de servicezuilen tijdens de pilotfase. Wel moeten ze hiervoor de DigiD app geactiveerd hebben én een geldig Nederlandse identiteitsbewijs meenemen. Zowel pilotdeelnemers als medewerkers van de deelnemende organisaties worden achteraf gevraagd om de DigiD servicezuil te evalueren. Deze pilotresultaten worden gebruikt om een keuze te maken over brede dekking in Nederland. 

Ondersteuning voor patiënten 

De DigiD servicezuilen zijn op beide locaties geplaatst bij de Digituin. De vrijwilligers van de Digituin hebben inmiddels een uitgebreide instructie gekregen, zodat zij de patiënten desgewenst kunnen assisteren bij het gebruik van de DigiD servicezuil. 

Privacy

De persoonlijke gegevens die in het portaal komen te staan, zijn anoniem en niet inzichtelijk voor de werkgever. Dit alles is in lijn met de verplichtingen die gelden voor gegevensbeheer vanuit de Wet Bescherming Persoonsgegevens en het privacyreglement van Vitalavie (de externe organisatie die Bravis ondersteunt bij het portaal).