Weer op de been door een 3D heupimplantaat

Dankzij nieuwe technieken zijn soms zeer moeilijke heupproblemen toch op te lossen. Een mooi voorbeeld is de behandeling van de 71-jarige patiënt die een jaar lang moest functioneren zonder heup. Met behulp van 3D-geprinte heupimplantaten zorgde orthopedisch chirurg Stan Bell ervoor dat de patiënt letterlijk weer snel op de been was.

Een jaar geleden brak de 71-jarige man, door een zware val van de trap, de bekkenkom van zijn heup. Ernstig letsel, waarbij de kop ook uit de kom ging. Na een poging de kom te repareren en de kop terug te zetten sloeg het noodlot toe: een infectie waardoor de heupkop en alle platen en schroeven verwijderd moesten worden.

Functioneren zonder heup

Als gevolg daarvan moest de patiënt een jaar lang functioneren zonder heup. Hij kon alleen nog in bed liggen of op een stoel zitten. De infectie moest drie maanden bestreden worden met antibiotica, waarna minstens nog een half jaar afgewacht moest worden of er niets van de infectie terug kwam. De kans op herstel werd ondertussen steeds kleiner, omdat door de infectie veel bot verloren was gegaan en op andere plekken ongewenst bot was bijgegroeid.

Alles geven

Stan Bell: "Samen met de patiënt besloten we daarna om toch alles te geven om weer te gaan lopen. Hij moest daarvoor onder meer het roken opgeven, omdat dat een infectie vaak in de hand werkt. In samenwerking met ingenieurs van Biomet Zimmer, een bedrijf uit Indiana (Amerika) dat implantaten maakt, is door middel van een scan een 3D-model gemaakt van de bekkenkom van de patiënt, compleet met schroefgaten." In een vier uur durende operatie heeft de patiënt in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal de nieuwe 3D-geprinte heupkom en een uitgebreide heupsteel met kop gekregen. Stan voerde zelf de operatie uit.

Weer op de been

Na een jaar leven in bed of op de stoel, was de patiënt al een week na de operatie met hulp van de fyisotherapeuten op de been. Toen de grote wond ook droog en dicht bleef is de patiënt uit het ziekenhuis ontslagen. "Zo zijn ook soms zeer moeilijke heupgevallen, zoals van deze patiënt, toch op te lossen met behulp van deze nieuwe 3D-geprinte heupimplantaten."