Bravis ziekenhuis is regionaal FH-expertisecentrum

Het Bravis ziekenhuis is sinds kort een regionaal expertisecentrum op het gebied van Familiaire Hypercholesterolemie. Hier worden mensen met een erfelijk verhoogd cholesterol onderzocht en behandeld door een gespecialiseerde FH-consulent en een internist-vasculair geneeskundige.

Bij families waarin hart- en vaatziekten voorkomen als gevolg van een hoog cholesterol, kan er sprake zijn van FH. Mensen met FH hebben acht keer zoveel kans op hart- en vaatziekten. Zonder de juiste behandeling is er een groot risico op een hartinfarct of beroerte, vaak al op jonge leeftijd. Het op tijd herkennen van FH is daarom essentieel. 

Werkwijze

In het Bravis FH-expertisecentrum kunnen patiënten terecht voor onderzoek, diagnose en behandeling. Zij worden begeleid door internist-vasculair geneeskundige Mustafa Ezzahti en verpleegkundig specialist/FH-consulent Daniella Bartels. Ezzahti: “De diagnose stellen we aan de hand van onder andere DNA-onderzoek. FH is meestal goed te behandelen met de juiste medicatie en een aangepast dieet. Daarnaast is familieonderzoek belangrijk bij de opsporing van FH: eerstegraads familieleden hebben namelijk 50% kans om ook FH te hebben.” 

Opsporen

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 70.000 Nederlanders FH hebben. Daarmee is het de meest voorkomende erfelijke aandoening in Nederland. Bij 30.000 mensen is de diagnose gesteld. 40.000 mensen hebben FH, maar weten dit nog niet. Bartels: “We werken samen met huisartsen en andere FH-expertisecentra om FH sneller te herkennen. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen die niet weten dat zij FH hebben op te sporen. Hierdoor kunnen hart- en vaatziekten voorkomen worden en kan de levensverwachting van deze groep patiënten aanzienlijk stijgen.”