Samen beslissen bij behandelkeuze prostaatkanker

Het EMBRAZE Kankernetwerk - waarvan het Bravis ziekenhuis een van de partners is - ziet ‘samen beslissen’ als belangrijk thema om kwaliteit van zorg te verbeteren. Maar hoe maak je als arts en patiënt samen de beste keuze? Daarvoor zet Bravis, samen met vier andere ziekenhuizen, de keuzehulp prostaatkanker van ZorgKeuzeLab in.

Samen beslissen

Als er prostaatkanker is geconstateerd, dan kun je als patiënt de neiging hebben de arts te laten beslissen over je behandelplan. Toch biedt samen beslissen veel voordelen. Voor mannen met gelokaliseerd prostaatkanker zijn er vaak meerdere, gelijkwaardige behandelingen mogelijk zoals actief volgen, opereren en inwendig of uitwendig bestralen. Door de patiënt actief te betrekken bij zijn behandeling, en hierover met hem in gesprek te gaan, krijgt hij de behandeling die het beste bij hem past.

Keuzehulp

Deric van der Schoot, uroloog in Amphia en voorzitter van de EMBRAZE werkgroep prostaat: “Door het gebruik van de keuzehulp is de patiënt beter geïnformeerd en meer betrokken bij zijn behandelkeuze. Hij kijkt kritischer naar eigen wensen, voorkeuren en wat hij zelf belangrijk vindt.” Met de samenvatting uit de keuzehulp kan de patiënt de informatie eenvoudig delen met de uroloog. Met de inzet van de keuzehulp bij de deelnemende ziekenhuizen Amphia, Bravis ziekenhuis, ETZ, JBZ en ZorgSaam meet het netwerk de implementatiegraad én het effect op de behandelkeuze. 


  
Over EMBRAZE Kankernetwerk 

Om de kwaliteit van de zorg voor patiënten met kanker continu te verbeteren en de kans op genezing te vergroten, startten zeven ziekenhuizen (waaronder Bravis) en twee instituten radiotherapie in Brabant en Zeeland het kankernetwerk EMBRAZE. Binnen dit netwerk maakt een groot team van zorgprofessionals zich dagelijks hard voor het bieden van de best mogelijke zorg op het gebied van kanker. Zij werken volgens de laatste richtlijnen nauw met elkaar samen in de regio. Zo bieden zij de best mogelijke zorg op het juiste moment en zo dicht mogelijk bij de patiënt.