Zij beoordelen samen MRI-scans van het hart

“Dit is het enige onderzoek waarbij je echt beweging ziet." Onder deze kop vertellen radioloog Elmer Naaktgeboren en cardioloog Alexander Bol in een eerder verschenen artikel in de Bravis tabloid over de MRI-scan van het hart. Bijzonder is dat de specialisten de beelden samen beoordelen.

Het functioneren van het hart wordt al tientallen jaren onderzocht met een echo. Daar is een nieuwe methode aan toegevoegd: de MRI-scan van het hart. Sinds vorig jaar worden deze scans ook in het Bravis ziekenhuis gemaakt. Bijzonder is dat de cardioloog en de radioloog de beelden samen beoordelen. Hierdoor ontstaat een goed afgewogen en complete diagnose.

Je ziet veel meer

Magnetic Resonance Imaging (MRI) maakt gebruik van een sterk magneetveld rondom de patiënt. De scan is ongevaarlijk en biedt voordelen ten opzichte van andere methoden. “Voor het beoordelen van de hartfunctie en -structuur blijft de echo ons eerste onderzoek. Maar bij ongeveer dertig procent van de patiënt werkt de echo niet goed”, vertelt cardioloog Alexander Bol. “Met een MRI-scan kun je bovendien het hart en zijn omgeving van alle kanten bekijken. De beeldkwaliteit is ook nog eens uitmuntend. Je ziet veel meer dan bij een echo.”

Kloppend hart

Bijzonder is dat de MRI-scan van het hart een onderzoek is met bewegend beeld. “We zien het hart kloppen, de kleppen opengaan en sluiten en het bloed echt stromen”, vertelt radioloog Elmer Naaktgeboren enthousiast. “Daardoor zie je wat het hart eigenlijk doet. Klopt het traag en zwak of is het juist een heel krachtige spier?” “Daardoor krijg je een betere diagnose en kun je de levensverwachting van de patiënt verbeteren door de behandeling aan te passen. Dankzij de MRI-scan kunnen centra waar wordt gedotterd of waar de hartoperaties plaatsvinden, beter geïnformeerd worden in specifieke gevallen. En dat alles zonder stralingsbelasting”, merkt Alexander op. De MRI-scan geeft daarnaast een betrouwbaar beeld van de functie van het hartspierweefsel. “Dat is weer van belang voor patiënten met hartfalen”, aldus de cardioloog. “Ook kun je met de scanner goed naar de conditie van de bloedvaten kijken. Daardoor kun je beter inschatten welke behandeling nodig is.” 

Heftig

Dat in eerste instantie toch voor een echo wordt gekozen, komt omdat een MRI-scan langer duurt en door patiënten vaak als heftig wordt ervaren. “Het doet geen pijn, maar het harde geluid van het apparaat kan als oncomfortabel ervaren worden. Tijdens het onderzoek moet je zeker een half uur stil liggen en opdrachten uitvoeren. Voor de patiënt is het geen eenvoudig onderzoek”, concludeert Elmer. “Patiënten moeten ook meewerkend zijn”, stelt Alexander. “Bij mensen die bijvoorbeeld slecht hun adem kunnen inhouden, is de beeldkwaliteit minder. Ook voor patiënten met claustrofobie kan het een lastig onderzoek zijn. Daarom proberen we de patiënten te selecteren.”

Fusie

Het Bravis ziekenhuis is één van de weinige streekziekenhuizen waar MRI-scans van het hart worden gemaakt. “Die mogelijkheid hebben we te danken aan de fusie”, vertelt de radioloog. “In de oude situatie hadden we in Bergen op Zoom één MRI-scanner. Die konden we voor dit onderzoek niet vrijmaken. Nu hebben we drie scanners en kunnen we makkelijker zo’n programma inplannen. Sinds april doen we de MRI-scans op één middag in de week. We zitten nog in de beginfase. Op termijn willen we naar twee middagen per week, waarin we zes à zeven patiënten kunnen onderzoeken.” “Dat is een beperkt percentage van het aantal patiënten, maar het onderzoek vergt dan ook meer tijd dan bij een echo. Binnen een kwartier heb je een echo. Een MRI-scan duurt alles bij elkaar een half uur tot een uur”, legt de cardioloog uit. “Daarom moet je wel een selectie maken.”

Samen

Het is vrij uniek dat de cardioloog en de radioloog samen de MRI-beelden beoordelen. “We zitten letterlijk naast elkaar en kijken samen wat er aan de hand is. We versterken elkaar”, zegt Elmer. “Bij een MRI-scan krijg je niet alleen het hart in beeld, maar ook een stukje van de lever, longen en milt. Daarin kunnen ook afwijkingen voorkomen. Als cardiologen hebben wij daar weinig verstand van, maar radiologen zien die afwijkingen wel. Je bent multidisciplinair bezig en dat vergroot alleen maar de kwaliteit van het onderzoek”, benadrukt Alexander. “We zijn heel blij met de MRI-scans en met deze gezamenlijke aanpak.”

 

Radioloog Elmer Naaktgeboren (l) en cardioloog Alexander Bol bij de MRI-scan.