Patiënten voorlichten met 3D printer

Bravis is een van de eerste ziekenhuizen die aan de slag gaan met 3D prints om patiënten beter voor te lichten. Harry Jan Raad, gipsverbandmeester van de afdeling Orthopedie, had de eer om samen met enkele orthopedisch chirurgen de 3D printer in ontvangst te nemen. De printer is geschonken door de Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis.

Therapietrouwer 

Het idee om een 3D printer te plaatsen kwam van gipsverbandmeester Harry Jan Raad en medisch specialist P.A. Stolarczyk. Uit de praktijk blijkt volgens Harry Jan Raad dat patiënten vaak therapietrouwer zijn als ze precies weten waar een breuk zit en waarom ze een bepaalde behandeling krijgen. “Dankzij de 3D printer kunnen we dit voor patiënten en vooral voor kinderen beter inzichtelijk maken.” Samen met BravE, het innovatieteam van het ziekenhuis, is het idee uitgewerkt.

Samenwerking

Studenten van het Markland college in Oudenbosch hebben geholpen met de keuze van de soort 3D printer. Aan de hand van elf eisen hebben de studenten meer dan twintig 3D printers onder de loep genomen. Deze werden onder andere getoetst op gebruiksvriendelijkheid, geschiktheid voor de zorg en duurzaamheid. De keuze van de studenten en de Stichting Vrienden van Bravis viel uiteindelijk op de UltimateS5. Deze printer wordt het meest gebruikt in 3D zorglabs en kwam volgens de studenten als beste uit de test.

Oproep 

Heeft u nog een goed idee voor een 3D print? En heeft uw idee een positief effect op onze patiëntenzorg? Laat het weten via brave@bravis.nl