Bravis ‘Prostate Center of Excellence' dankzij nieuwe MRI

Eind april zijn in Roosendaal de eerste patiënten onder de 3.0T MRI-scanner gegaan. De nieuwe MRI is een technisch hoogstandje en biedt een grote meerwaarde voor de diagnose van onder andere prostaatkanker. Twee radiologen en twee radiologisch laboranten zijn hiervoor opgeleid in het Radboudumc Expertisecentrum.

Top of the bill

De nieuwe aanwinst van de afdeling Radiologie vervangt een 22 jaar oud 1.0T-apparaat. Het magneetveld is met 2.0T (Tesla) vergroot, wat gespecialiseerd onderzoek voor Bravis binnen bereik brengt. “De aanschaf van dit kostbare apparaat kostte ons wat overredingskracht,” zegt radioloog Elmer Naaktgeboren, “maar wat we nu in huis hebben, is top of the bill.”

Meer in beeld in evenveel tijd

Met de nieuwe 3.0T MRI-scanner zijn in evenveel tijd, nog veel meer details te zien. Door de nauwkeurige beelden is hij heel geschikt voor kleine orthopedische beeldvorming. Ook verbeteren de mogelijkheden om borsttumoren op te sporen. De grootste meerwaarde zit echter in het onderzoek naar prostaatkanker. Elmer: “Voorheen werd er bij het vermoeden van prostaatkanker een biopt genomen. Nu we een 3.0T MRI-scanner in huis hebben, kan die stap in veel gevallen worden overgeslagen."

Nauwkeurig

Hij vervolgt: "Zien we geen afwijkingen op de 3.0T MRI, dan is een biopt niet nodig. Herkennen we een prostaatkanker, dan kunnen we dankzij de nauwkeurige beelden meteen zien of het om een agressieve of minder agressieve vorm gaat.” Om de beelden juist te kunnen interpreteren en het nieuwe apparaat goed te kunnen bedienen, zijn twee radiologen en twee radiologisch laboranten opgeleid in het Radboudumc Expertisecentrum MRI Prostaat. Dit centrum is het overkoepelend orgaan in Nederland dat nieuwe Centers of Excellence, zoals nu ook Bravis, toewijst.

Op de schop

Om de nieuwe, bijna 8 ton wegende MRI-scanner op zijn plek te krijgen, moest zowel het werkschema als de werkplek van de radiologisch laboranten op de schop. Laborante Mariëlla Musters weet daar alles van: “De vloer is verstevigd om de veel zwaardere magneet van de 3.0T MRI te kunnen dragen. Daarnaast hebben we een stuk van de gang bij onze afdeling getrokken om het apparaat, dat veel ruimer is dan het vorige, inclusief nieuwe kooi van Faraday en nieuwe techniekruimte te kunnen plaatsen."

Wachtlijsten binnen de perken

"Door de verbouwing hadden we in Roosendaal tijdelijk één in plaats van twee MRI-scanners tot onze beschikking," aldus Mariëlla. "Om de wachtlijsten binnen de perken te houden werken mijn collega’s sinds januari ook ’s avonds en in het weekend. We krijgen daar wel iets moois voor terug. Onze onderzoeksmogelijkheden worden veel breder. Voor patiënten houdt dat in dat ze niet altijd voor een MRI op hun eigen locatie terechtkunnen, daar staat tegenover dat we hen qua diagnose en gerichte behandeling veel meer kunnen bieden.”