NIAZ-keurmerk en overige kwaliteitsmodellen

Bravis ziekenhuis gebruikt het kwaliteitssysteem Qmentum van het NIAZ (Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg). In december 2018 keken auditoren van het NIAZ naar kwaliteit en patiëntveiligheid binnen het ziekenhuis. In totaal zijn er 2.112 kwaliteitscriteria, zoals medicatieveiligheid, veilige meldcultuur, voorkomen van infecties, patiëntidentificatie, goede informatieverstrekking en goede dossiervoering getoetst. Begin 2019 heeft Bravis ziekenhuis voor de komende vier jaar het NIAZ-certificaat gekregen. Daarmee laten we zien dat de kwaliteit en veiligheid op orde is. 

In 2019 is een volgende stap gezet om het kwaliteitssysteem verder door te ontwikkelen. Bravis ziekenhuis heeft patiëntenparticipatie hoog in het vaandel staan en wil dit het voldoen aan de nieuwe Qmentum normen (Qmentum global) verder intensiveren. In verschillende bijeenkomsten met medewerkers, artsen en leidinggevenden is gesproken over patiëntenparticipatie en wat Bravis hierin al doet. Denk daarbij aan patiëntenenquêtes, patiënten betrekken bij de inrichting van een nieuwe afdeling en het initiatief van de reumatologen om, in samenwerking met sociale onderneming MedGezel, de patiënt voor, tijdens en na het consult te laten begeleiden door een goed opgeleide medisch coach. Tevens is in kaart gebracht hoe we patiëntenparticipatie nog verder kunnen verbeteren.

Ook is in 2019 gestart met het concreter maken van de ontwikkeling ‘patiëntveiligheid 2.0’; een doorontwikkeling van het patiëntveiligheidsdenken waarbij het vertrouwen in de professional, leren van wat goed gaat en multidisciplinair samenwerken centraal staan. Samen met patiëntparticipatie maakte dit onderwerp onderdeel uit van de bijeenkomsten voor medewerkers en maakten medewerkers kennis met deze nieuwe ontwikkeling die in 2020 concreter zijn uitwerking gaat krijgen.

Naast nieuwe ontwikkelingen wil Bravis natuurlijk ook het bereikte niveau vasthouden. Met zo’n 150 korte audits (Qtracers), waarbij artsen en leidinggevenden een andere afdeling bezoeken en nagaan hoe kwaliteit en veiligheid georganiseerd zijn, houden we in beeld of we ons houden aan de gemaakte afspraken. Tegelijkertijd leren we zo van elkaar en krijgen mooie initiatieven kans om breder te verspreiden in de organisatie. Het reguliere interne auditprogramma richtte zich vooral op het toetsen van de risicovolle processen binnen het ziekenhuis. 

Overige kwaliteitsmodellen en keurmerken

Keurmerken van patiëntenverenigingen:

  • Vaatkeurmerk en Spataderkeurmerk: Met dit keurmerk geeft de Harteraad aan dat het ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitscriteria voor behandelingen van aandoeningen aan slagaders van benen, bekken, buik, aorta en hals.
  • Kwaliteitszegel Dermatologie: Ziekenhuizen ontvangen dit keurmerk van Huidpatiënten Nederland als zij voldoen aan achttien kwaliteitscriteria.
  • Patiëntenwijzer Blaaskanker, Darmkanker en Prostaatkanker: De betrokken kankerpatiëntenorganisaties stellen jaarlijks vast wat voor hen de normen zijn. Vanuit de Patiëntenwijzer wordt een koppeling gemaakt met Zorgkaart Nederland (waarderingen voor de kankerzorg).
  • Roze lintje borstkanker: Dit keurmerk geeft de Borstkanker Vereniging Nederland uit aan ziekenhuizen die voldoen aan de criteria voor patiëntgerichte borstkankerzorg.
  • Stoma Zorgwijzer en Urine Stoma Zorgwijzer: De Nederlandse Stomavereniging stelt de normen vanuit patiëntenoogpunt en geeft een vinkje voor goede stomazorg.
  • Zorg voor borstvoeding: Het ziekenhuis krijgt dit WHO-/UNICEF-certificaat Zorg voor Borstvoeding, dat staat voor de kwaliteit van moeder- en kindzorg volgens de tien vuistregels van het Baby Friendly Hospital Initiative. Het certificaat wordt uitgegeven door stichting Zorg voor Borstvoeding.

Keurmerken zorgverzekeraars:

  • CZ beste zorg bij maagoperaties voor gewichtsvermindering.
  • CZ beste zorg bij borstkanker.
  • Zilveren Kruis pluscertificaat voor de behandeling van een herseninfarct op de locatie Roosendaal.
  • Zilveren Kruis pluscertificaat voor diabeteszorg voor volwassenen op de locatie Bergen op Zoom.

Overige keurmerken:

  • Eurosafe Imaging Stars (vier sterren) van de Europese Vereniging van Radiologie wordt uitgereikt aan afdelingen Radiologie die goed omgaan met de stralingsbescherming van patiënt, medewerker en publiek.
  • Accreditatie laboratoria van de Stichting Raad voor Accreditatie: Het Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium en Trombosedienst (KCHLT), het laboratoria voor Microbiologie (Microvida) en het Pathologie Laboratorium (Pathos) hebben aangetoond dat het medisch diagnostisch laboratorium onderzoek uitvoert met een grote betrouwbaarheid en zekerheid volgens de betreffende standaarden.
  • HACCP-certificaat voeding: Dit certificaat geeft aan dat het voedselveiligheidssysteem voldoet aan bepaalde normen.
  • Earl Accreditatie voor de PET-CT scanner betekent dat de gemaakte scans aan Europese kwaliteitseisen voldoen, zoals vastgesteld door de European Association of Nuclear Medicine.
  • HKZ-certificaat dialyse afdeling: Als bewijs dat de algemene kwaliteit en veiligheid van de geleverde zorg geborgd is.
  • HKZ-certificaat poliklinische apotheek: Als bewijs dat algemene kwaliteit en veiligheid van de geleverde zorg geborgd is.