Brave: nieuwe innovaties helpen
de zorg vooruit

De ziekenhuiszorg is volop in ontwikkeling en nieuwe technieken en innovaties volgen elkaar in rap tempo op. In het Bravis ziekenhuis brengt InnovatieTeam Brave medewerkers, artsen en patiënten bij elkaar rondom e-health en helpt ideeën te realiseren die de zorg beter maken. In 2019 zijn tal van projecten uitgevoerd.

Denise Verburgh, informatieadviseur en lid van het Brave InnovatieTeam, vertelt dat het team – samen met ambassadeurs op diverse afdelingen - door het hele ziekenhuis heen de mindset van medewerkers probeert te veranderen. “Er is heel veel mogelijk met e-health-toepassingen. Daarom hebben we een toolkit ontwikkeld – letterlijk een rood koffertje – waarmee we tijdens teamoverleggen bij de afdelingen op de koffie zijn geweest om te laten zien welke ontwikkelingen er al zijn. Bijvoorbeeld een slimme pleister of een VR-bril die kinderen helpt bij angst voor een operatie. Daarmee willen we onze medewerkers inspireren om ook zelf na te denken over innovaties die we kunnen inzetten. Want het draait niet om ons team, maar om al die medewerkers die het lef hebben om out of the box te denken en innovaties aan te zwengelen.”

Informatieadviseur Denise Verburgh <br>over het Bravis ziekenhuis

Informatieadviseur Denise Verburgh
over het Bravis ziekenhuis

Escape room

Om de medewerkers kennis te laten maken met MijnBravis heeft Brave in 2019 tijdens de nationale e-healthweek in januari een escape room ontwikkeld, vertelt Denise. “Vanuit een verduisterde ruimte, compleet met spannende muziek, kregen medewerkers zes minuten de tijd om aan de hand van opdrachten uit de DigiTuin de code te kraken. De opdrachten, zoals bloedwaardes opzoeken, kwamen uit de MijnBravis-omgeving van een fictieve patiënt. De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen was er ook enthousiast over en inmiddels is het concept uitgeleend aan andere ziekenhuizen. Dat is leuke waardering voor ons werk.”

Scholieren en studenten laten aanhaken

Bravis heeft in 2019 twee keer deelgenomen aan de AMX-week die Avans Hogeschool organiseert. Denise: “We ontvangen dan studenten uit verschillende disciplines, die samen een week lang een oplossing voor een probleemstelling ontwikkelen. Tijdens de eerste week was het onderwerp hygiëne en infectiepreventie, waarvoor studenten een soort hologram en een app hebben ontwikkeld. Aan het einde van de week waren ‘onze’ studenten de Avans-brede winnaar. Tijdens de tweede AMX-week hebben studenten voor de SEH bij diverse apparaten een app en QR-codes ontwikkeld, die medewerkers informeren over het gebruik daarvan. Ook dat hebben we in gebruik genomen. Het mooie is dat de studenten ervan leren en dat er vernieuwende ideeën worden gerealiseerd, waar wij zelf niet zo gauw op zouden komen.”

Beter voor de patiënt

Denise: "Er gebeurt dus heel veel. Maar in de basis draait Brave om één ding: de zorg beter maken voor de patiënt met behulp van e-health-toepassingen. Zeker in een tijd waarin de functie van het ziekenhuis verder verschuift van een plaats waar je langer verblijft naar een plek waar je kortdurend behandeld wordt, is innovatie belangrijk. Voorzieningen als de DigiTuin, waarin vrijwilligers - die zelf overigens ook vaak patiënt (geweest) zijn - aan andere patiënten en hun mantelzorgers uitleggen hoe ze met MijnBravis kunnen werken, helpen daarbij. Met name voor patiëntgroepen die door de vergrijzing de komende jaren gaan groeien en vaak in het ziekenhuis komen, zoals mensen met diabetes en COPD, is dat heel nuttig. Overigens is het concept van de DigiTuin inmiddels al bij diverse ziekenhuizen overgenomen. Een mooi compliment.”